Quantcast
Channel: Archief – Fit!magazine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Fitness 2.0 the best of both worlds

$
0
0

Lang waren het twee gescheiden werelden: de sportverenigingen en de fitnesscentra. Maar deze werelden raken steeds meer geïntegreerd. Reden dat Fit!vak het concept Fitness 2.0 heeft ontwikkeld om nieuwe verbindingen te leggen tussen de commerciële sportsector en de sportverenigingen. Fitnesscentra en sportclubs kunnen nu samen invulling geven aan een abonnement om de sporter die graag individueel en in teamverband wil sporten tegemoet te komen. Of liever gezegd om mensen vooral gelegenheid te geven te bewegen, in en buiten het fitnesscentrum. Ronald Wouters, directeur van Fit!vak, geeft tekst en uitleg

De afgelopen jaren is een duidelijke ontwikkeling te zien bij zowel fitnesscentra als sportverenigingen. Zo blijkt dat leden van een fitnesscentrum het alleen maar sporten in een fitnesscentrum niet altijd leuk en uitdagend genoeg vinden. Men wil ook buiten sporten of in teamverband iets doen. Voor sommige leden zelfs reden om af te zien van hun lidmaatschap. Bij de sportvereniging daarentegen zien we sporters die steeds meer geïnteresseerd zijn in het sporten in een fitnesscentrum. Hier heeft men even geen vaste trainingstijdstippen, geen verplichtingen. Gewoon sporten wanneer je wilt en met wie het jou uitkomt. Voor fit!vak aanleiding om de werelden van het fitnesscentrum en de sportvereniging dichter bij elkaar te brengen.

Best of both worlds
Het concept is simpel, maar doeltreffend. Zo kun je bijvoorbeeld wekelijks twee keer fitnessen en daarnaast één keer voetballen bij de plaatselijke voetbalclub of hockeyen bij de hockeyvereniging. Of je fitnesst één keer en gaat daarnaast zwemmen en hardlopen bij de sportverenigingen in jouw woonplaats of regio. Ronald Wouters, directeur Fit!vak, geeft aan dat met Fitness 2.0 een nieuwe verbinding wordt gelegd tussen fitnesscentra en sportclubs om elkaar te versterken. “De kracht van Fitness 2.0 is dat fitnesscentra en sportclubs samen invulling geven aan een abonnement. Mensen hoeven niet meer lid te zijn van een fitnesscentrum én een sportvereniging. Met één abonnement kun je het allebei.” Volgens Wouters heb je daarmee ‘the best of both worlds’: het past binnen de huidige individualisering van de samenleving, maar tegelijkertijd behouden mensen het gevoel van het sporten en bewegen in een team. In de loop van dit jaar zal hiermee worden gestart. In eerste instantie wordt ingezet op projecten in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Hiervoor loopt ook een subsidieaanvraag. Wouters licht toe dat de fitnesscentra die meedoen zelf verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van een netwerk. “Denk hierbij aan sportclubs, de gemeente, het bedrijfsleven en zorgaanbieders. Binnen dat netwerk wordt invulling gegeven aan nieuwe sportarrangementen, zodat mensen op maat kunnen worden bediend als ze lokaal willen sporten en bewegen. Het is dus geen inhoudelijk programma of een nieuwe les. Je kunt het meer zien als een sportmenu waaruit mensen kunnen kiezen. En uiteraard kunnen mensen er ook voor kiezen om alleen te sporten in een fitnesscentrum of bij een sportvereniging.” Bij Fitness 2.0 gaat het er uiteindelijk om dat mensen gaan of blijven sporten en bewegen binnen een concept dat bij hen past. “Als we dat bereiken kunnen we spreken van een enorme gezondheidswinst.”

Positionering
Om mee te kunnen doen met het project moet je wel voldoen aan een tweetal voorwaarden Ten eerste moet een fitnesscentrum aangesloten zijn bij Fit!vak, om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. “De bijna 1000 centra die lid zijn van onze branchevereniging, zijn gekeurd en gecertificeerd. Zij bieden een veilige en hygiënische sportomgeving waar gediplomeerde beweegadviseurs werken. Kwaliteit dus.” Ten tweede moeten de fitnesscentra zijn gecertificeerd als Fit!vak Preventiecentrum. “Dit heeft er mee te maken dat we in dit project ook de verbinding met de eerstelijnszorg maken. Huisartsen en andere professionals uit de eerstelijnszorg verwijzen steeds vaker specifieke doelgroepen als mensen met obesitas en prediabetici naar fitnesscentra. Maar dat doen ze alleen als ze ervan overtuigd zijn dat het fitnesscentrum de juiste zorg kan leveren en de instructeurs over de juiste kwalificaties beschikken. Fit!vak heeft daarom samen met Keurmerk Fitness een toetsingsinstrument ontwikkeld om fitnesscentra te keuren als Fit!vak Preventiecentrum. Ook met Fitness 2.0 willen we dat mensen verzekerd kunnen zijn van kwaliteit.” Wouters ziet daarbij tevens kansen voor fitnesscentra om zich te onderscheiden. “Zeker gezien de diversiteit in de markt is het goed dat fitnesscentra zich ook op deze manier kunnen positioneren. Daar worden de klant en het fitnesscentrum alleen maar beter van.” Er liggen enorme kansen voor Fitnesscentra om zich sterker de profileren en positioneren als lokaal kenniscentrum en sport- en gezondheidsmakelaar. Nu wordt het fitnesscentrum door de buitenwereld nog vaak gezien als leverancier van infrastructuur (accommodatie en apparaten) en beweegprogramma’s. In de filosofie van Fitness 2.0 worden bruggen geslagen door het fitnesscentrum tussen zorg, fitness en andere sport vormen.

Lees verder in Fit!magazine #45


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36