Er komt een fitnessondernemer bij de bank en hij wil graag extra kredietfaciliteiten. De eerste wedervraag: laat ons maar een overzicht zien van uw liquiditeitspositie, meteen ook maar een analyse van de historie en een onderbouwde prognose van kosten en baten. Grote kans dat de ondernemer met zijn oren staat te klapperen en de bank vertelt dat hij eerst contact wil opnemen met zijn accountant. Volgens Lex Hendriks, bestuurder bij Fit!vak en eigenaar van Jagyba Sport & Health in Velp, is dit geen fictief voorbeeld. “Het sturen op liquiditeit is in onze branche nog te vaak een ondergeschoven kindje.”
Bijna veertig jaar zit Lex Hendriks ondertussen in het vak. Hij heeft de branche zien veranderen van hobbyisme naar een professionele sector waarin vaak sprake is van miljoeneninvesteringen. Wie verwacht dat de ondernemers in financiële zin met deze ontwikkeling zijn meegegroeid, komt volgens Hendriks vaak bedrogen uit. Met name bij de zogeheten éénpitters, de kleinere en zelfstandige clubs, schiet de kennis van de centen tekort. “Ik durf te stellen dat meer dan de helft van de ondernemers in onze branche geen liquiditeitsprognose gereed heeft, en helaas, in veel gevallen hoeven ze van hun accountant ook geen oplossing te verwachten.”
Winstmarges
Het zijn stevige woorden, dat beseft Hendriks ook wel. Maar het zijn ervaringscijfers, zegt hij. Cijfers die hij heeft verkregen door al die jaren zijn ogen en oren wijd open te houden. Ook wordt Hendriks regelmatig gevraagd als consultant bij reorganisaties en herstructureringen. Juist op dat soort momenten wordt vaak duidelijk hoe de vlag erbij hangt. In teveel gevallen halfstok. Vroeger kwamen dat soort problemen lang niet altijd aan de oppervlakte. De leden kwamen toch wel, de branche groeide en de winstmarges waren navenant. Vandaag de dag ligt dat allemaal anders. Het gaat steeds meer over positioneren, naar een hoger niveau toegroeien, borgen van kwaliteit en certificering als Sport & Health Center, LERF keuringen en EREPS registratie. Hendriks: “Het gaat niet meer over dubbeltjes.” Tegelijkertijd blijven de retentiecijfers zorgwekkend, stagneert de markt en zijn de winstmarges krap. Een bedrijfsvoering op basis van liquiditeit lijkt in dit perspectief een vanzelfsprekendheid. En toch is het dat vaak niet. ”De praktijk is nog vaak dat de ondernemer aan het eind van het jaar naar zijn financieel adviseur toestapt en wacht op de jaarcijfers, om te zien hoe hij of zij ervoor staat. Eigenlijk onvoorstelbaar in een branche die de mond vol heeft over professionaliseren.”
Gezonde bedrijfsvoering
In de huidige recessie is het volgens Hendriks, meer dan ooit, nodig om te focussen op voldoende solvabiliteit en liquiditeit. Het opstellen én bewaken van een deugdelijke exploitatie- en liquiditeitsbegroting is in zijn visie het fundament van een gezonde bedrijfsvoering. “Maar de praktijk is dat veel ondernemers voor dit vak gekozen hebben uit liefde voor sport en bewegen, niet omdat het financiële tijgers zijn. Ze werken vaak zeven dagen in de week, van vroeg tot laat, maar de boekhouding is sluitpost.” Inzicht hebben in crediteuren- en debiteurensaldi, energieverbruik, omzet per maand in het horecagedeelte, de totale personeelskosten, de uitgaven aan marketing en communicatie of het vergelijken van de eigen cijfers met kengetallen in de branche. Het betekent volgens Hendriks dat je greep hebt op je onderneming. Het sturen op liquiditeit, inclusief een prognose per maand of kwartaal, is er een logisch vervolg op. “Het helpt je als ondernemer om meer financiële rust te krijgen.”