Quantcast
Channel: Archief – Fit!magazine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Sportimpuls stimulans voor Fitness 2.0

$
0
0

dyon
De wereld om ons heen verandert snel. We hebben een druk leven en moeten van alles. Werk, gezin, sociaal leven. En ook gezond leven. En dat laatste is voor velen best lastig. Het fitnesscentrum biedt voldoende mogelijkheden voor mensen om te bewegen, maar past het aanbod van het fitnesscentrum wel bij de huidige behoefte? Is het niet eens tijd voor de fitnessondernemer om buiten de muren van zijn centrum te kijken. Fitness 2.0 biedt nieuwe kansen en tezamen met de subsidieregeling Sportimpuls kunnen fitnesscentra met andere partijen mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen.

Fitness 2.0 past goed bij de huidige tijdsgeest. We willen immers niet steeds hetzelfde of volgens een vast stramien. We willen vrijheid en niet teveel verplichtingen, maar zelf keuzes maken. Consumenten willen vooral beweegactiviteiten die passen bij hun wensen en behoeften, alleen dat sluit niet altijd aan bij het huidige aanbod van fitnesscentra. Er is meer behoefte aan een ruimere keuze met andere sporten en een betere samenwerking met sportverenigingen om makkelijker uit te kunnen wisselen. Je ziet het aan de terugloop bij verenigingen. Niet iedereen wil zich vastleggen om elke week te trainen en elke week een wedstrijd te spelen. Tegelijkertijd is de projectsporter in opkomst, met een groep intensief toewerken naar bijvoorbeeld het lopen van de marathon in New York. Het gaat om keuzes maken en dat geldt zeker ook voor fitnesscentra, zo is de overtuiging van Dyon Voogt (projectmanager Fit!vak).

Keten
Fit!vak ziet in de branche dat het aanbod van zowel de sportvereniging als het fitnesscentrum onvoldoende aansluit bij de behoefte van de consument. Het is niet vraaggericht genoeg. Mensen willen sporten beoefenen die men het leukst vindt. Veelal die men al deed toen men jong was zoals voetbal of tennis. Maar dat dan weer niet in de winter. Het fitnesscentrum is dan een interessant alternatief. Combi-abonnementen zouden voor veel mensen dus de oplossing kunnen zijn. Een mooi voorbeeld van hoe de wereld van fitness geïntegreerd raakt in de wereld van de sportverenigingen. “We zien dat mensen afhaken bij het fitnesscentrum omdat het voor hen te vrijblijvend is en bij de sportvereniging omdat het te veel verplichtingen schept. Maar men wil wel blijven bewegen. Deze groep komen we daarom graag tegemoet. Met fitness 2.0 leggen we een verbinding tussen de commerciële sportsector en de sportverenigingen met als doel een opmaat gemaakt beweegplan te kunnen bieden aan de consument.” Voogt ziet het als een nieuwe ontwikkeling waarmee de fitnessbranche, tezamen met het verenigingsleven en andere betrokken partijen, zich kan richten op de toekomst. “Het concept speelt in op de huidige ontwikkelingen. Fit!vak is ervan overtuigd dat dit een succesvol concept is voor fitnesscentra die willen fungeren als kenniscentrum bij de begeleiding van specifieke doelgroepen, maar ook voor mensen die willen werken aan een gezonde leefstijl.” Dit kan de fitnessbranche echter niet alleen. Om specifieke doelgroepen te kunnen begeleiden is samenwerking vereist met allerlei andere betrokken partijen waaronder de eerstelijnszorg. De eerstelijnsgezondheidszorg moeten mensen doorverwijzen, zij vormen daarmee een belangrijke schakel in de keten. “Natuurlijk zien we wel dat dit voor fitnesscentra vaak lastig is, men wordt toch al gauw gezien als een partij met commerciële belangen. Maar wanneer partijen wel bereid zijn om samen te werken, ontstaan er veel nieuwe kansen.”

Lees verder in Fit!magazine #49


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36