Quantcast
Channel: Archief – Fit!magazine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Maatschappelijke betrokkenheid door fitnesscentra betaalt zich uit

$
0
0

Met 3,2 miljoen fitnessbeoefenaren en meer dan 1.600 aanbieders vervult de fitnessbranche een belangrijke bijdrage aan de gezondheid – en daarmee aan de economische productiviteit – van de Nederlandse samenleving. Met dit bereik, de innovatiekracht en de commerciële kwaliteiten van de fitnessbranche zijn er kansen om de maatschappelijke betekenis van fitness verder te vergroten. Dit is niet alleen winst voor de maatschappij, maar ook voor de branche zelf. In het Verenigd Koninkrijk, een land waar de fitnessbranche qua ontwikkeling voorop loopt, zijn hiervoor al plannen gelanceerd die in de branche goed worden ontvangen.

Steeds meer commerciële bedrijven streven niet alleen naar winst, maar zijn structureel op zoek naar een juiste balans tussen winst (profit), menswaardig ondernemen (people) en duurzaamheid (planet). Het streven naar de juiste balans tussen deze drie p’s verliest langzaam maar zeker het vrijblijvend karakter. Consumenten, sponsors, investeerders en overheden beoordelen een product of bedrijf steeds vaker op de mate waarin ‘maatschappelijk verantwoord’ ondernomen wordt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen – kortweg MVO – wordt meer en meer serious business. Business? Ja, een goede aanpak van MVO kan zich op termijn vertalen in een verbetering van de reputatie en winstgevendheid. Welke organisatie en branche is daar niet bij gebaat? De ASN Bank onderscheidt zich bijvoorbeeld door haar scherpe focus op verantwoord en duurzaam bankieren en zet zich in voor mens en milieu. Mede hierdoor heeft de bankier een snelle groei doorgemaakt en is het bedrijf in 2011 door de consumentenbond uitgeroepen tot de meest klantvriendelijke bank in Nederland. Met 58.000 nieuwe klanten groeide het klantenbestand van de ASN Bank dat jaar met 11,3 procent.

MVO in de sportbranche
Ook in de sport wordt zowel op kleine als grote schaal aan MVO gedaan. De Zevenheuvelenloop in Nijmegen voert de slogan: ‘De Zevenheuvelenloop wordt het meest duurzame loopevenement van Nederland’. De milieuzorg van het loopevenement heeft de organisatie diverse onderscheidingen opgeleverd, waaronder de MVO award in 2009. FC Twente zet zich met ‘scoren in de wijk’ in voor de lokale gemeenschap door middel van sociale projecten. Voor sponsoren, zoals Menzis, was dit één van de redenen om te kiezen voor de Twentse BVO in plaats van een andere. Het wielerevenement Alpe d’Huzes is een voorbeeld van MVO in de sport waarmee jaarlijks geld bijeengebracht wordt voor de strijd tegen kanker. In 2012 bracht deze benefietactie een recordbedrag van 32 miljoen euro op. In tijden waarin de wielersport wordt geteisterd door dopingbekentenissen waardoor de sport aan geloofwaardigheid inboet, draagt een dergelijke maatschappelijke actie positief bij aan de beeldvorming rondom de wielersport. Ook zullen de fietsspeciaalzaken hun kassa’s hierdoor horen rinkelen.

Lees verder in Fit!magazine #47

indoor-cycling


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36